simpleserggio.blogspot.com Web analytics

luni, 3 decembrie 2012

Cum sa depasesti esecul




“Nu se intampla atunci cand esti doborat,
se intampla atunci cand te ridici din nou”
                                    
                                                                                        - Vince Lombardi



Ai dat gres vreodata ? Bineinteles ca da. Cu totii am dat gres. Dar asa cum subliniaza citatul lui Vince Lombardi, esuezi cu adevarat numai atunci cand permiti sa se intample asta.               
Rich deVos si Jay VanAndel, fondatorii imperiului Amway, au o opinie perceptiva despre esec. VanAndel il numeste “un cuvant minunat”. DeVos este de accord:”Unul dintre cele mai frumoase din limba engleza”.
De ce ? Pentru ca “esecul este ca un  pod”. Desigur unii oameni se opresc la mijlocul acestuia si sar de pe pod,dar altii isi amintesc ca podul are o bugata noua de pamant la celalalt capat si ei continua sa mearga.

CE INSEAMNA UN ESEC



Iata 5 lucruri despre esec pe care ar trebui sa ti le amintesti:

1.Sa nu reusesti nu este un esec. Insuccesul tau demonstreaza, simplu, ca esti o fiinta umana. Mai spune si ceva bun despre tine: ca ai incercat. A incerca sa realizezi ceva, sa fii ceva inseamna sa risti un esec. A evita complet esecul inseamna a nu incerca nimic, a nu fi nimic.

2.Dupa ce ai invatat din esecurile tale, uita-le. Daca vei continua sa te gandesti la esecurile din trecut nu vei obtine nimic altceva. Cao m, ai ceva care te face sa ai succes. Concentreaza-te asupra acestui lucru.Foloseste-te de succese, insa invata din esecuri. Esecul nu este ceva rusinos, dintr-un esec ai mult mai multe lucruri de invatat decat dintr-un success.

3.Nu esti un ratat atat timp cat continui sa incerci. Este rusinos sa traiesti fara a avea un scop, fara provocari si fara sa risti. Fara scopuri nu avem nimic pentru care sa luptam, nimic care sa ne oblige sa ne dezvoltam sis a devenim mai mult decat suntem. Mai bine sa esuam incercand sa realizam ceva deosebit decat sa nu incercam nimic.

4.Esecul nu este niciodata final-decat daca ii permiti sa fie. Atunci cand pierzi, nu pierde lectia.

5.Cel mai mare esec in viata este sa incetezi sa mai incerci.


3 exemple de oameni care au invins esecul:

Joseph Sorrentino s-a nascut pe strazile rau famate din Brooklyn. Nu si-a terminat liceul, a participat la o suta de batai intre bande si a fost dat afara din Marina pentru comportament necorespunzator.Dupa ce a fost dat afara din Marina,  Sorrentino s-a intors pe strazi unde idolul sau era un baiat mai mare ca el.”Voiam sa fiu ca el. Era un dur si stia o multime de lucruri despre cum sa castige usor bani. Insa intr-o noapte in care dadeam o lovitura, am vazut cum este impuscat in cap. A trebuit sa identific cadavrul pentru politie si mi-am dat brusc seama ca viata mea se schimbase. Am inteles atunci ca daca mai continuam asa intr-o zi voi ajunge si eu in aceeasi situatie”
In perioada urmatoare sorentino si-a adus aminte de vorbele unei profesoare de la liceu,doamna Lawson, care ii spusese ca ar putea fi un elev bun daca ar incerca. Sorrentino s-a hotarat sa se intoarca la scoala unde a absolvit liceul dupa 3 ani. Ziua pentru a castiga bani, jumulea pui. Dupa ce a obtinut diploma de absolvire a liceului, Sorrentino a vrut sa se indeparteze cat mai mult posibil de mediul in care traise, asa ca s-a inscris la UCLA unde inca din primul an a obtinut o bursa datorita rezultatelor bune. A inceput sa se dezvolte si in alte moduri: a castigat un concurs de haltere, a ajuns campion la lupte Greco-romane si a jucat fotbal American in echipa universitatii.
Dupa absolvirea UCLA , urmatorul pas  urias a lui Joe pe drumul indepartarii de strazile din Brooklyn  a fost Facultatea de Drept de la Harvard, unde a terminat ca sef de promotie.



2. Ann Person este o alta persoana care a refuzat sa se dea batuta. Mai intai mica bacanie pe care o avea impreuna cu sotul ei a inceput sa mearga prost. Sotul ei a inceput sa taie busteni pentru a castiga bani in plus, pana intr-o zi cand a avut un accident la locul de munca sis i-a fracturat coloana. Firma a dat faliment. Au fost nevoiti sa vanda vitamine din usa in usa. Ann a inceput sa vanda rame de tablouri sis a dea lectii de croitorie. La cinci ani dupa accidental sotului ei, Ann a avut un accident de masina in urma caruia a ramas paralizata 2 ani. Accidentul a obligat-o pe Ann sa se concentreze asupra pasiunii ei, croitoria. Dadea lectii si, pentru ca avea experienta, a creat o tehnica de baza si tipare special. Ziua preda noua ei metoda peste tot in Oregon, iar noaptea lucra creand noi tipare din hartie de impachetat.
Primul sau magazin in care se vindeau tesaturi si se predau lectii de croitorie s-a deschis in 1967. Astazi exista 210 francize si magazine in SUA si Canada care produc 74 de milioane de dolari pe an. Esecul , chiar tragedia nu au impiedicat-o pe Ann Person sa incerce. Prin ingeniozitate si perseverenta ea a reusit sa obtina succesul.


Iar ultimul exemplu va las sa il urmariti in videoclipul ce urmeaza


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu