simpleserggio.blogspot.com Web analytics

vineri, 21 februarie 2014

8 Greşeli pe care le fac sportivii


            Un nou capitol din cartea "De la zero la campion ". Te invit sa descoperim cateva greseli pe care le fac sportivii:


1. Modul cum gândesc.
Aşa cum spuneam, totul pleacă mai întâi din mintea noastră, acolo unde programăm rezultatele noastre. Calitatea gândurilor determină calitatea rezultatelor pe care le avem. Astfel, aceasta este prima greşeală pe care o fac marea majoritate. Gândurile nu sunt în favoarea lor, în favoarea rezultatelor bune. Poate fi vorba de gândurile dinainte să te apuci de sport: te gândeşti că e greu, că n-o să faci faţă, că e mult, că n-o să reuşeşti să ajungi niciodată la rezultatul pe care îl visezi.

"O călătorie de o mie de mile începe cu un pas "
 - Proverb chinez.
Poate fi vorba de gândurile care apar după ce te-ai apucat să faci ceva. Datorită faptului că ai ieşit din zona ta de confort, în care faci zilnic aceleaşi lucruri, mintea ta începe să te saboteze, încearcă să te facă să ajungi înapoi la starea de confort. Se poate ca în faza aceasta să te găseşti pe bicicletă când afară sunt 2 grade sau se poate să te găseşti pe banda de alergat după 15 minute de când ai început. Se poate să te gândeşti că e foarte greu şi că nu mai rezişti, că mai bine stăteai acasă, se poate să te gândeşti că deşi ţi-ai propus un anumit target (60 km cu bicicletă, 30 de minute pe bandă, etc), e suficient dacă faci jumătate din ceea ce ţi-ai propus. Şi faci aşa, iar data viitoare când nu mai poţi, faci la fel şi adevărul este că:

" Modul în care faci un lucru este modul în care faci orice lucru"
Într-un cuvânt: obiceiul.

             Dacă te obişnuieşti să faci mai puţin decât îţi propui, să cedezi când e greu, atunci aşa vei face de fiecare dată. Soluţia este că putem să ne alegem gândurile. Poţi să îţi impui în gând: " Nu plec de la sală fără 30 de minute pe bandă", " Astăzi fac 3 ore pe bicicletă", " Pot! ", " Mă descurc grozav!", " Am trecut prin greutăţi mai mari, nu mă opresc pe mine 5 km!". O gândire bună este să îţi setezi repere, fie vizuale fie temporale. Asta ce înseamnă? Dacă eşti pe bicicletă şi simţi că ţi-e greu sau eşti obosit, uită-te în faţă sau pe ceas şi propuneţi să mergi încă 1,2,3 km, până la următorul deal sau încă 5-10 minute în plus, iar odată ce vei ajunge acolo s-ar putea să îţi dai seama că mai poţi, şi îţi mai setezi încă un reper, încă 2 km până ajungi acolo unde ţi-ai propus, nu până dobori vreun record.

             Aceasta este
doar o mică sugestie pe care eu o aplic şi funcţionează atunci când mă gândesc că ar fi mai bine să mă întorc sau să mă opresc. Sunt doar câteva exemple care le-am ales pentru antrenamentul pe bicicletă sau pe banda de alergat, dar se aplică in cazul oricărei activităţi.

            Poate fi vorba de gândurile care le ai înainte de o competiţie, gândurile faţă de propria ta persoană (" Nu sunt pregătit, sunt slab, nu sunt în formă, n-am ce să fac, etc), gândurile faţă de alţii sau faţă de adversari ("Ăla e mai în formă ca mine, ştiu eu că e", " uite ce bine se descurcă ăla").
            Poate fi vorba de gânduri în orice moment, pentru că gândurile apar în fiecare secundă, aşa că, reflectează puţin dacă gândurile tale te ajută în ceea ce îţi doreşti sau te sabotează? Nu uita:
"Dacă crezi că poţi sau nu poţi, în ambele cazuri ai dreptate!"
            Soluţia este să gândeşti pozitiv, să îţi alegi cu grijă gândurile în fiecare clipă şi pentru a îţi aminti, poţi reciti capitolul Interiorul.


2. Lipsa unui plan de antrenament.         

          Lipsa unui plan de antrenament se reflectă în eficienţa pregătirii tale, pentru că dacă te antrenezi când ai chef sau când îi vreme frumoasă afară, rezultatele tale nu vor fi prea strălucitoare. Pe când, urmărind un plan de antrenament şi progresele zilnice pe care le faci, vei fi concentrat 100% şi vei şti zilnic ce ai de făcut. Nu vei pierde timpul şi vei şti că trebuie să faci un pas înspre obiectivul tău, ZILNIC.
            Un program de antrenament nu înseamnă doar evidenta antrenamentelor, organizarea lor sau stabilirea scopurilor, sacrificiile îşi au şi ele locul lor.
Planul de antrenament te ajută să îţi organizezi timpul mai bine şi mai eficient, iar lipsa lui întârzie rezultatele pe care ţi le doreşti, să apară. Totodată, un plan înseamnă obiective, ţinte. Fac o paranteză, apropo de ţinte, cum se aplică acest principiu şi în alte domenii, cum ar fi al banilor sau chiar viaţa în sine. Cum îţi influenţează rezultatele, faptul că ştii cu exactitate ce vrei.
          "În 1953, o echipă de cercetători a realizat un sondaj printre absolvenţii universităţii Yale, una dintre cele mai renumite din lume. Absolvenţii au fost întrebaţi dacă şi-au stabilit ţintele lor de viaţă şi dacă le-au aşternut pe hârtie. Mai puţin de 3% aveau ţinte scrise.
           După 20 de ani, aceeaşi echipă a cercetat realizările absolvenţilor din 1953. Şi ce să vezi? 83% câştigau un salariu mediu, cu totul sub nivelul lui Yale. 14% câştigau de 3 ori mai mult decât cei 83%. Iar ultimii 3 % câştigau de 10 ori mai mult decât ceilalţi 97% la un loc.
         Explicaţia? Cei 83% erau cei care au plecat din facultate fără ţinte clare în viaţă; cei 14% îşi stabiliseră ţinte, dar nu şi le scriseseră; succesul aparţinea exact acelei categorii de 3% care, încă din facultate, şi-au fixat în scris ţintele!
           Cercetarea a mai arătat că aceştia din urmă erau mai bine adaptaţi emoţional şi social. Aveau o viaţă de familie mult mai stabilă. Dovedeau o atitudine mai pozitivă, erau mai fericiţi şi mai echilibraţi."
Soluţia? Stabileşte-ţi ţinte pe hârtie şi citeşte încă o dată capitolul despre Planificare.

3. Antrenament incorect
Această greşeală vine din lipsa informării şi din cauza antrenamentului făcut după ureche. În acest sens vreau să te felicit că citeşti această carte şi sper ca toate ideile mele şi ale altora, pe care am încercat să le adun şi să îţi ofer cel mai valoros material al meu, să îţi fie de folos!
Revenind, majoritatea sportivilor de top recomandă să faci antrenament după planul unui antrenor sau ascultând de un profesionist. Pentru că dacă vrei să înveţi cum să repari o maşină nu te apuci de unul singur dacă n-ai habar şi nici nu-l întrebi pe cofetar, ci urmăreşti sfaturile unui mecanic.
Aşa cum am mai spus, este important, chiar decisiv să te documentezi, să înveţi cum să te antrenezi şi să înţelegi câteva concepte. Un exemplu este acela că antrenamentul nu este totul. Soluţia rezultatelor nu este munca din greu, ci alternarea cu odihna, pentru a fi într-o formă bună, bineînţeles urmând un program, iar aici am atins din nou subiectul acestei cărţi. E posibil să faci greşeli, pe care documentându-te ai putea să le eviţi şi să progresezi mai repede. "Răspunsul la toate problemele tale a fost tipărit".
Începătorii fac cel mai des greşeala de a face antrenamente greşite sau nepotrivite. Soluţia la această problemă o găseşti de-a lungul paginilor acestei cărţi.

4. Poziţia greşită pe bicicletă.
Poziţia pe bicicletă este iarăşi un aspect neglijat de unii sportivi şi drept urmare o greşeală pe care o fac. Ciclismul este unul din sporturile cele mai complexe, unde totul se leagă într-un puzzle, iar poziţia pe bicicletă este şi ea o piesă importantă pentru că modul în care stai pe bicicletă are o influenţă mare asupra randamentului. Am putea lua în considerare cel mai bun sportiv. Dacă îi modificăm geometria şi poziţia pe bicicletă, vei observa că randamentul său nu mai este maxim. Soluţia pentru un randament cât mai ridicat, din acest punct de vedere, este o poziţie cât mai potrivită fizicului tău. Totodată o poziţie greşită poate determina o incomoditate sau chiar o accidentare pe bicicletă.    S-ar putea să descoperi că ai o durere îngrozitoare la spate, din cauza faptului că şaua ta este cu 1 cm mai în spate decât poziţia în care ar trebui să fie sau o durere la genunchi din cauza poziţiei greşite a piciorului în pedală.O poziţie corectă pe bicicletă oferă o relaxare a întregului corp. Balanţa, un control şi o eficienţă la pedalare mai bună sunt alte beneficii.
Soluţia? Vezi capitolul " Poziţia corectă pe bicicletă".

5. Greşeli înainte de o competiţie

Prima greşeală pe care o fac oamenii înainte de o competiţie importantă, este să se gândească că nu au făcut destul, că nu s-au pregătit suficient. Uită astfel, că odihna joacă un rol important şi încearcă pe ultima sută de metrii "să îngraşe porcul" şi fac 1-2 antrenamente mai mult decât ar trebui să facă sau la un ritm mai ridicat astfel încât să simtă că au mai compensat puţin. Rezultatul fiind de fapt o oboseală ridicată şi un randament scăzut, într-o perioadă în care îţi doreşti ca totul să iasă bine.


6. O altă greşeală este alimentaţia.
 Din cauza tensiunii e posibil ca unii oameni să facă greşeli " în farfurie", să mănânce prea mult sau prea puţin. Până la o competiţie importantă, ar trebui deja ca fiecare sportiv să aibă tabieturile sale care ţin de alimentaţie, încălzire înainte de start, strategie, etc; tabieturi testate şi îmbunătăţite până la momentul respectiv. La o cursă importantă nu e loc de noi descoperiri sau teste, ci de obiceiuri bine stabilite care dau rezultate. S-ar putea ca, din dorinţa de a fi cât mai bine pregătiţi, unii sportivi să consume băuturi energizante înainte de start, pe care nu le-au mai încercat înainte sau doar foarte rar, aceasta fiind o greşeală care poate cauza probleme digestive. O alimentaţie incorectă se poate regăsi, nu doar înainte de o competiţie, ci şi în nutriţia sportivilor zi de zi. Ce şi cât mănânci poate fi un factor decisiv, iar mulţi fac greşeala să neglijeze acest factor fără să profite de beneficiile unei alimentaţii adecvate.
Greşeli frecvente:
-      Să mănânci prea mult înainte de antrenament
-      Să mănânci la scurt timp înainte de antrenament sau competiţie
-    nu mănânci alimentele care  îţi furnizează cel mai bine energie (carbohidraţi, glucide, cereale)
Cred că ţi-ai făcut o idee. Greşeli pot fi numeroase, nu are rost să
le enumerăm pe toate.
Soluţia? Citeşte încă o dată capitolul Perioada competiţională şi cel Despre dietă

7. Renunţă prea repede
O competiţie nu se încheie până când nu treci linia de sosire, iar de multe ori până acolo e drum lung cu multe schimbări de situaţie pe care nu le poate prezice nimeni. Totuşi, sunt unii oameni care renunţă mult prea repede înainte de linia de sosire, chiar în prima jumătate a cursei. (vezi capitolul “18 lecţii pe care le-am învăţat din sport”) Nu de puţine ori am avut surpriza să descopăr că victoria a depins doar de faptul că nu am renunţat şi am continuat încet dar sigur spre linia de finish. Dacă ţie ţi-e greu, de ce ai crede că altora le e uşor? S-ar putea să le fie la fel de greu sau chiar mai greu. Se poate ca faptul că nu renunţi să facă diferenţa.
Soluţia? Vezi capitolul “Pilulă magică”!

8. Refacere insuficientă
Neglijarea acestui aspect, este principalul factor care influenţează apariţia supraantrenamentului. Aşa cum am mai spus, aceeaşi cantitate timp pe care o aloci să te gândeşti cum să te antrenezi ar trebui să o dedici şi pentru a programa o refacere cât mai optimă.
Refacerea este influenţată şi de modul în care respecţi programul tău de refacere. Astfel , dacă te culci târziu sau dacă cu o seară înainte de o competiţie sau antrenament ieşi în club până târziu, toate acestea se vor reflecta în timpul de refacere respectiv în performanţele tale.
Soluţia? Citeşte încă o dată capitolul dedicat refacerii şi metodele sale.

            Îţi mulţumesc că ai ajuns până aici. Mai sus ţi-am prezentat doar unul din cele 26 de capitole din cartea "De la 0 la campion", cea mai recentă carte despre ciclism în limba română, despre care poţi afla mai multe aici:

http://simpleserggio.blogspot.ro/2014/01/doc_25.html

Alege să faci astăzi o investiţie pentru a îţi îmbunătăţi rezultatele !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu