simpleserggio.blogspot.com Web analytics

miercuri, 25 mai 2011

A aparut si supraantrenamentul


Rezultatul dupa 5 saptamani de antrenament continuu cu 3 concursuri si insuficienta pauza, este supraantrenamentul. Tin minte ca anul trecut vorbeam cu George si ii spuneam ca vreau sa vad si eu cum e sa fii supraantrenat. Ei bine, in dimineata asta am aflat. M-am trezit destul de greu cu o stare de somnolenta si 37 temp. Am ajuns intr-un final pe la si jumate, la prima ora, iar azi cica aveam meci de fotbal la scoala.Eu abea coboram scarile si ei vroiau sa joc. Pana la urma am renuntat, am venit acasa si am dormit 4-5 ore.La un moment dat aveam febra 39 dar am rezolvat cu un algocalmin. Maine sper sa ma simt mai bine.

Pentru cei care nu stiu, supraantrenamentul sa manifesta prin febra musculara,temperatura, stare de ameteala, greata si in unele cazuri diaree.

Cum puteti preveni supraantrenamentul?


Recuperarea

Zilele de pauza intre antrenamente si somnul. Prea putine zile de pauza duc la supraantrenament, nu trebuie sa te antrenezi mai mult de 2-3 zile la rand fara pauza, daca esti natural. De aemenea, reducerea orelor de somn are aceleasi efecte; 8 ore ar trebui sa fie numarul minim de ore de somn pe noapte. Daca ai timp, cate o ora dupa antrenament sau inainte ar fi foarte bine.

Alimentatia

Pentru a te recupera si creste ai nevoie de nutrienti de calitate si in cantitati suficiente. Degeaba te antrenezi corect si faci pauze destul de mari, daca nu mananci suficient.

Solutii de tratare si prevenire

Prima si cea mai importanta masura in caz ca esti supraantrenat este pauza. Pur si simplu nu mai faci antrenamente,cateva zile, timp in care dormi suficient si mananci corect. Dovada ca erai supraantrenant va fi progresul pe care vei vedea ca l-ai facut chiar stand degeaba. La primul antrenament vei constata o crestere in forta la care nu te asteptai.
Alcatuirea unui program de antrenament si nutritie imbunatatit, cu intensitate, volum si frecventa suficiente dar nu prea mari si cu perioade de odihna si somn marite. Un jurnal de antrenament te poate ajuta mult sa vezi unde ai gresit.
Sa nu uitam totusi importanta diferentelor individuale. Un program care pe un individ il face sa progreseze rapid, poate sa il supraantreneze pe altul. Deci doar prin incercari si experimentari personale ne putem stabili cat mai exact nivelul de toleranta la exercitii, nevoia de odihna si de alimente. Concluzia este ca mai bine sa fim subantrenati decat supraantrenati.

o zi odihnitoare !

Un comentariu:

  1. Sergiu, sa ai grija pe viitor, e pacat.
    Eu oricum iti tin pumnii la toate concursurile ;)

    RăspundețiȘtergere